3 roky nastavovala zrkadlo nášmu zdravotníctvu. Dnes rozbieha vlastnú cestu.

Vysoká škola. Intership v Indii. Práca v týždenníku Trend a téma Zdravotníctvo. Dnes je projektovou manažérkou Health Police Institute a rozbieha vlastný blog na inú nôtu – o krásne, cestovaní a živote. Predstavujeme Ti našu členku Danielu Rifaiovú.

Príkladov ľudí, ktorí sa vrátili na Slovensko a pustili sa cestou, ktorej verili sme vám ponúkli už niekoľko. Aj Daniela patrí medzi nich. Ešte počas školy si vyskúšala prácu v rôznych typoch médií. Chytila sa príležitosti a odišla do Indie, kde získala stáž ako copywriterka. O živote v zahraničí rozmýšľala nejedenkrát.

Daniela Rifaiová

fotoarchív Daniely Rifaiovej

Postupne však dospela k tomu, že by sa chcela venovať témam, ktoré majú silný spoločenský aj ekonomický význam. Jej snom bolo pracovať pre relevantné kvalitné médium. A splnil sa jej do bodky. Šancu dostala v Trende a v téme zdravotníctva.

V Trende pôsobila Daniela tri roky a spomína na nich ako na veľmi príjemný čas. V týždenníku jej vyhovovala veľká miera samostatnosti, slobody a nezávislosti, ktorú novinárom poskytoval. Sedeli jej aj ľudia – inteligentní, zaujímaví a vnímaví.

V tomto kolektíve vytvorila reportáž Prečo liečba neplodnosti láka oligarchov o veľmi aktuálnej téme biznisu v oblasti asistentovanej reprodukcie, pozrela sa na reformu zdravotníctva Sľuby sa sľubujú, DRG sa odsúva aj na predražené CT a jeho dôsledky na postoch.

Zdravotnístvo sa stalo jej kľúčovou oblasťou, no postupne ju práca v médiu vyčerpala. Popri písaní o zdravotníctve jej neostávala už takmer žiadna energia na to, aby rozvíjala ďalšie záujmy. Keď prišla napokon aj zmena majiteľa vydavateľstva, povedala si, že je asi vhodný čas skúsiť niečo nové.

Daniela Rifaiová

Members’ Breakfast

Vlastná cesta

Na roky strávené v Trende nedá dopustiť. Dal jej skvelý základ aj voľnosť. Zo svojich skúseností, prehľadu a kontaktov si vybudovala skvelé freelancerské zázemie. Stala sa gestorkou a hlavnou autorkou prvých dvoch ročníkov analytickej ročenky o zdravotníctve a pracovne v téme nemocníc a osudoch pacientov ostala dodnes. Pre viacerých klientov pripravuje v tejto oblasti procesné analýzy.

Najväčší rozdiel v tom, že je freelancerka pociťuje Daniela v tom, že v súčasnosti deadliny nemá zväčša týždenne, ale podľa toho, ktorý projekt si to ako vyžaduje. Iná je pravdaže aj náplň jej práce. Raz je to viac o písaní, editovaní či foteni, potom má zas viac analytickej práce. No rôznorodosť si pochvaľuje.

Strieda obdobia, ktoré sú pracovne veľmi intenzívne a potom príde zase obdobie, kedy je toho menej a môže napríklad na mesiac alebo dlhšie odcestovať. Takto sa “vytratila” aj tento rok a v krásach Barcelony spoznávala miesta, ľudí, odlišný spôsob života a venovala sa fotografovaniu.

Všetko zachytené si môžeš pozrieť na jej blogu, ktorému sa popri tom všetkom venuje. Sprostredkúva čitateľom kúsky z jej nového životného štýlu

“Chcela som mať miesto, kde budem mať pod kontrolou komplet všetko – obsah aj vizuál, tvoriť príbehy, slovom aj obrazom či videom. Je fajn, že sa nemusím držať žiadnych pravidiel, robiť to to tak ako to cítim. Nepotrebujem oslovovať všetkých, chcem oslovovať publikum, ktoré by pre slovenské médium nikdy nemohlo byť dostatočne velké. Fotografovanie a creative direction okolo tvorby každého postu ma napĺňa a snažím sa stále sa zlepšovať.”

smell of jasmine

Smell of Jasmine

Jej rozbiehajúci sa blog nájdeš pod názvom Smell of Jasmine a Danielu zase pracovať v našom Impact HUBe a viesť uvoľnené debaty s ďalšími členmi.