Spoznaj najlepších mladých inovátorov sveta, ktorí majú menej ako 30 rokov. 7 z nich si mohol stretnúť v Impact HUBoch!

Svetový biznisový magazín Forbes má pekný zvyk vyhlasovať  rebríček 30under30 – výber inšpiratívnych príbehov mladých ľudí, ktorí menia spoločnosť a trh svojim podnikaním a aktivitami. Aj tento rok nominoval Forbes Europe projekty, ktorým záleží na budúcnosti spoločnosti v kategórii 30 Under 30 Social Entrepreneurs Europe 2016. Medzi 30 inovátormi nájdeš až 7 social biznis riešení vychádzajúcich od našich členov v Impact HUBoch. Prečítaj si o inováciách mysliacich na našu budúcnosť. Dokazujú, že aj biznis, ktorý rieši spoločenský problém vie zarábať.

Online trhovisko pre charity

Marco Barbosa, Impact HUB King’s Cross

eSolidar je Londýnsky startup, ktorý vznikal v komunite Impact HUb King’s Cross. Jedná sa o e-commerce poháňanú fundraisingovú platformu pre charity. Na jednom mieste nájdu charity a ich komunity komplexné sociálne e-trhovisko, ktoré spája spotrebiteľov so špeciálnymi obchodmi či akciami po celom svete. To umožňuje malým charitám a neziskovkám, ktoré nemajú prostriedky na využívanie veľkých reklamných modelov, prístup k širokému spotrebiteľskému trhu. eSolidar bol ocenený ako jedna z najvýraznejších digitálnych iniciatív pre sociálne dobro v minulom roku, dnes prepája vyše 500 organizácii s viac ako 40 000 užívateľmi.

Služby pre dôchodcov – budúcnosť zdravotníckeho trhu

Adi Kasliwal, Ewan Marshall a Matthew Simmonds, Impact HUB King’s Cross

Adi, Ewan a Mattew absolvovali akceleračný a pre-seed investment program Entrepreneur First a spoločne vytvorili SpeakSet – jednoduchú službu vzdialenej zdravotníckej starostlivosti. Tá umožňuje  video prepojenie zdravotníckeho pracovníka cez pacientovú TV v pohodlí domova. Jedná sa hlavne o využitie v prípadoch, keď zdravotný stav nevyžaduje fyzickú starostlivosť, iba dohľad a konzultácie. Ku dnešnému dňu má prostriedky takmer 650.000 $ a zameriava sa na ďalšie rozširovanie využitia.

Ako vyriešiť väčší problém ako HIV

Judith Joan Walker, Impact HUB Amsterdam

Judith  vedie spolu s rodinou malú firmu African Clean Energy. Tá vyrába vďaka bezdymovým kachliam čistú energiu a rieši tak rozšírený zdravotný problém chudobných rozvojových krajín spôsobený varením na otvorenom ohni.  Tri miliardi ľudí v chudobných častiach sveta varia na otvorenom ohni alebo používajú nebezpečné palivá, čo ma obrovský vplyv na ich zdrave. Odhady hovoria o 4 miliónoch zomierajúcich ročne. Je to viac ako zomrie v týchto krajinách na maláriu či HIV.  Pritom jeho riešenie je celkom jednoduché.

Keď je jedlo nepriateľom človeka

Ekaterina Karabasheva, Impact HUB Berlin

Ekaterina je mladá tvorkyňa Jourvie – aplikácie zameranej na pomoc ľuďom s poruchou príjmu potravy ako je anorexia, bulímia alebo prejedanie. Vďaka praktickému denníku jedálnička a tipom na ťažké situácie, ktoré prichádzajú pri prekonávaní týchto porúch, si každý môže riadiť svoju liečbu a napredovanie s ľahkosťou. Aplikácie pomáha v kontinuálnom dlhodobom zlepšovaní stavu.

Startupboat priplávala na vlne imigrantskej krízy

Paula Schwarz, Impact HUB Athens

Paula má len 25, no má za sebou už niekoľko projektov pomáhajúcich riešiť aktuálnu imigrantskú krízu. Ako co-founderka Startupboat, sformovanej zo 60 podnikateľov a startupistov z firiem ako Facebook či Index Venture, pomohla vzniku Migration Hubs – službe riešiacej integráciu imigrantov do spoločnosti a na pracovné miesta v Európe. Pomohla aj vzniku X Fund-u, fundraisingovej platformy, ktorú čaká launch tento rok na World Economic Fóre. Viac sa o Paule dočítaš na TechCrunch a stretneš ju v HUBe Aténach či Berlíne.

Technológia pre nevidiacich hodná 21.storočia

Petr Svobodník, Impact HUB Praha

Prečo by nevidiaci a zrakovo postihnutí nemohli žiť ako my. Využívať plnohodnotne už samozrejnosti života v 21.storočí. Napríklad mobilný telefón.BlindShell je mobilný telefón, ktorý sprístupni za pomoci veľmi jednoduchých dotykových giest dotykový telefón zrakovo postihnutým či nevidiacim. Jeho tvorcom je čech Peter Svobodník. Výnimočnosť zariadenia spočíva aj v ľahko použiteľnej všetrannej klávesnici pre písanie čísel či textu.

Aprendices visuales- Kniha pre “iné deti”

Amelie Mariage a Miriam Reyes, Impact HUB Madrid

Keď bol Miriaminmu bratrancovi diagnostikovaný autizmus, rozhodla sa, že mu pomôže naučiť sa pohybovať pre neho v chaotickom svete. Vytvorila mu knihu ilustrácií, ktorá ho učila využívať predmety každodennej potreby. Zafungovala. Neskôr vytvorila online upgrate verziu, ktorá učí deti s autizmom svojím vlastným tempom chápať okolie. Od spustenia v roku 2012 má viac ako 50.000 stiahnutí svojich aplikácií a 300 000 čitateľov jej knihy Aprendices visuales.

Všetky nominované projekty nájdeš na Forbes.com. Boli posudzované porotou s top osobnostami z oblasti social biznisu a inovácií. Všetkých 30 nápadov je výnimočných a vidieť priateľov z networku v takomto rebríčku je dobrý pocit. Vidieť  tam raz ľudí z môjho slovenského okolia by bol ešte lepší. V našom bratislavskom HUBe veríme, že aj to príde.